Annons

Annons

Annons

Mo

Läsartext
Kyrkbyns barnkollo firade 100 år

Detta är en läsartext.

Det har varit jubileum och fest på Kyrkbyns barnkoloni i Mo. Kolonin startade 1922 och kan alltså se tillbaka på en 100-årig verksamhet. Kyrkbyns barnkoloni är den enda i länet som finns kvar där barnen för övernatta.

Under jubileumsdagen kom folk hela dagen för att titta på unika, stora stenhuset som ligger vackert på en liten kulle i Kyrkbyn. De fick också höra om husets historia och om koloniverksamheten.

Harry Tynong,t.v. samt styrelsemedlemmarna Karin Sjöholm, Tony Jonsson och Anna Rågberg, tillsammans med Pia Lestrade, som var på kollo för 45 år, samt styrelsemedlemmarna Jan-Eric Berger och Linda Elgestad, trivdes på jubileet.

Under årens lopp har drygt 6000 barn från Söderhamns kommun vistats på Kyrkbyns barnkollo och haft meningsfull sysselsättning. 635 ungdomar har haft sommarjobb där. Verksamheten är helt ideell och det är föreningen Söderhamns sommargård som anordnar verksamheten.

Annons

Annons

Vid jubileet kom bland annat personer som vistats på kolonin för 45 år sedan på besök. De kunde berätta om roliga episoder som inträffat på kollot när de var där.

Harry Tynong, som kommer från bygden, berättade också om sin mor som arbetade som kokerska där för drygt 50 år sen.

– Barnen fick varje dag kornmjölsgröt med lingonsylt. Och det var faktiskt mycket populärt.

Han överlämnade, också en bok om bygden till kolonin, som han skrivit.

Jan Eric Berger berättade vid två tillfällen om det unika stenhuset och koloniverksamheten. Många lyssnade och berättade själv om sina upplevelser när själv var på kollot.

Ordförande Linda Elgestad gick runt och myste och visade huset som renoverats en hel del den senaste tiden. Jan-Eric Berger, berättade om det unika stenhuset och några skrönor samt om koloniverksamheten genom årens lopp.

Det bjöds på gott fika, glass och godis och stämningen var mycket god. Många framhöll vikten av att det fortfarande finns en barnkoloni i Söderhamn. Behovet finns. Den nuvarande styrelsen vädjar om hjälp. De hoppas att flera föräldrar vill ställa upp i styrelsen och hjälpa till.

På grund av coronaepedimin har verksamheten tvingats vila under två somrar men styrelsen har nu beslutat att kommande sommar ska det bli full verksamhet igen. Innan dessa ska ytterligare en del renoveringsarbeten utföras, bland annat ska en brandtrappa byggas. Köket och matsalen har under året renoverats och blivit mycket ändamålsenliga.

Annons

Annons

Tre tjejer som trivts på kollot var Flora, Johanna och Linda. De kom för att fira 100 års jubileet.

Styrelsen för barnkolonin består idag av följande fem personer; Linda Elgestad, ordförande, Karin Sjöholm, Anna Rågberg, Tony Jonsson och Jan-Eric Berger.

– Vi vet värdet av en koloniverksamheten och vi gör allt för att rädda kolonin och fortsätta verksamheten, säger en enig styrelse. Vi hoppas få ekonomisk hjälp från olika håll.

Jan-Eric Berger

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan