Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Sverige kan bättre än EU:s fjärde högsta arbetslöshet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Inför valet 2014 var Socialdemokraternas stora vallöfte att de skulle se till att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Efter åtta år med först Stefan Löfven som statsminister och nu Magdalena Andersson har vi ett resultat. I stället för att hamna lägre ned på listan har vi klättrat från en artondeplats – väl under snittet – till en fjärdeplats. Endast Spanien, Grekland och Italien har högre arbetslöshet. Det är pinsamt. Sverige kan bättre.

Över en halv miljon svenskar är i dag arbetslösa, vilket är en ökning med över 125 000 personer sedan Socialdemokraterna tog över makten. Bland ungdomar är arbetslösheten över 20 procent. Det håller inte. Alla som vill arbeta måste få chansen till det. Alla som kan arbeta ska göra det. Sverige kan bättre.

Annons

Att arbetslösheten går åt fel efter åtta år av socialdemokratiskt styre är knappast förvånande, när de systematiskt nedmonterat arbetslinjen till förmån för bidragslinjen, samtidigt som både företag och arbetare tyngs av skatter och regeringens misslyckande att säkerställa stabil energiförsörjning – vilket riskerar att göra så att Sverige missar den gröna omställningen och därmed tusentals jobbtillfällen. Sverige kan bättre.

Annons

För att komma till bukt med arbetslösheten måste vi angripa problemet på alla plan. Det måste bli mer lönsamt att gå från bidrag till arbete, det måste bli enklare att anställa och vi måste ta vara på möjligheterna som den gröna omställningen ger oss. Skattetrycket måste sänkas och bidragen skärpas, det måste bli billigare och enklare för företagen att driva sin verksamhet och företagen måste veta att det finns tillräckligt med el och resurser för att de ska våga genomföra investeringar.

Sverige har gått i fel riktning, men vi vet att Sverige kan bättre. Därför föreslår Muf:

►Gör det lönsamt att jobba: Sänk skatten, framförallt på låga inkomster, och inför ett bidragstak. Då blir det mer värt att jobba och mindre värt att leva på bidrag.

►Gör det billigare att anställa: Sänk arbetsgivaravgifterna så att företagen kan anställa fler.

►Utnyttja den gröna omställningen: Säkra ett stabilt och planerbart elsystem genom investeringar i såväl förnybart som kärnkraft och ta till vara på Sveriges naturresurser, så att industrin har förutsättningarna för att göra de investeringar som omställningen kräver.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande Muf

Emelie Taimi, distriktsordförande Muf Gävleborg

Madeleine Larsson, första vice distriktsordförande Muf Gävleborg

Julia Söderström, ledamot Muf Gävleborg

Muf vill se krafttag mot arbetslösheten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan