Annons

Annons

Annons

Ljusne

Läsartext
Utställning om ”Snoddas” gav publikrekord i Ljusne

Detta är en läsartext.

Sommarens tema-utställning på Ljusne bruksmuseum handlade i år om fenomenet Gösta "Snoddas" Nordgren. De besökare som föddes på den första halvan av 40-talet eller tidigare minns säkert det stora genombrottet som "Snoddas" gjorde hos Hyland i radioprogrammet Karusellen 1952.

Det är i år 70 år sedan Gösta "Snoddas" Nordgren, från Röste utanför Bollnäs i Hälsingland gick fram till Lennart Hyland och sjöng Flottarkärlek i radioprogrammet "Karusellen".

Annons

Annons

Det blev en succé med efterföljande idolhysteri som aldrig tidigare hade skådats i Sverige. Utställningen på museet, som var öppen alla Lördagar i juli och augusti, visade sig bli populärare än någonsin. Det har alltid varit två guider per lördag. Nu visade det sig att man måste sätta in tre guider. Så fortsatte det hela sommaren.

Snacka om idolhysteri. Här har fansen omringat "Snoddas" Volkswagen bubbla.

Efter genombrottet turnerade "Snoddas" med sin dragspelare i flera år. Han kunde hinna med flera folkparker, på kort tid, på vissa ställen i Sverige där avstånden inte var så stora. I Norrland var det svårare. Han blev känd för att ha publikrekord på de flesta ställen han uppträdde. När den värsta "stormen" med turnerandet hade lagt sig så slutade han inte helt att turnera. Många år efter genombrottet åkte han runt och uppträdde på äldreboenden, ofta på begäran. Det hände också att han ställde upp och sjöng helt utan gage. Många av publikrekorden som "Snoddas" fick står sig ännu idag. Så årets utställning om "Snoddas" på Ljusne bruksmuseum kan man säga blev ytterligare ett publikrekord.

"Snoddas" var den förste i Sverige som fick diamantskiva för 300 000 sålda skivor. Då får man komma ihåg att det var 78-varvare "stenkakor" och skivförsäljningen var långt ifrån vad den blev senare i Sverige.

Torsdag 22 september klockan 19:00 visar Ljusne bruksmuseum en film om "Snoddas" liv på Ljusne folkets hus.

Roland Söderlund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan