Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Nya kraftledningar kanske utlöser Östersjöns största miljökatastrof

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 25:e och 26:e augusti fördes förhandlingar rörande projekt Utposten 2 och den industripark med 325 meter höga vindkraftverk som Svea Vind Offshore avser att bygga vid Stora Jungfrun. Tillstånd eller inte kommer att meddelas i oktober.

Det som inte togs upp i förhandlingarna var hur ska den genererade elen komma fram till konsumenterna – det innebär att kraftledningar ska byggas dels genom en skärgård som med stor sannolikhet innehåller 23 000 tunnor med 10 ton kvicksilver, som inte är kartlagda trots att Moderater har i Riksdagen begärt att dessa ska tas upp ur havet, och MP som vid tillfället var miljöminister menade på att det fanns över 1000 viktigare miljöåtgärder – egentligen att undvika att ta död på Östersjön var inte bland de 1000 mest prioriterade åtgärderna för miljön.

Annons

Pekka Seitola (M). Foto: Privat

Annons

Söderhamn ska folkomrösta om kustnära vindkraft och det som inte framkommer i debatten är dessa 23 000 tunnorna och de kablar som ska läggas på botten med de magnetfält som kablarna utstrålar och påverkar båtfartens instrument. Kablar ska också byggas på land genom skogar och eventuella Natura 2000 områden. Att bo i närheten av dessa kablar kommer att påverka människorna negativt. Energin som dessa industriparker kommer att generera behövs i södra Sverige och distributionen är en flaskhals som vindkraftsindustrin inte pratar om – det är Svenska Kraftnäts problem. Vindkrafts ivrarna påstår att vindkraft är det snabbaste sättet att bygga ut energiproduktionen, kanske sant – men de nämner inte att distributions infrastrukturen inte finns tillgänglig och måste byggas, vilket innebär att en massa detaljplaner eventuellt måste upprättas markägare vidtalas – och alla vet vi hur lång tid tillståndsgivning till den här typen av byggnation tar.

Att Svea Vind Offshore säger sig vara beredda på att bygga redan nästa år kan vi ta med en nypa salt eftersom de inte kan få ut den genererade elen till konsumenterna innan kraftledningarna är utbyggda. Ni i Söderhamn som tror att ni inte påverkas av de kustnära industriparkerna med vindkraftverk – tänk om – era nätavgifter kan höjas ni kan få en högspänningskraftledning i er närhet som påverka er negativt.

Pekka Seitola M, Kandiderar till Riksdag och Kommunfullmäktige i Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan