Annons

Annons

Annons

Insändare
Rösta för trygghet till vanligt folk

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi går till val med samma valmöjligheter som tidigare. Det är anställda – mot kapitalet. Det är välfärd – eller skattesänkningar. Det är en politik för jämlikhet – eller för mer pengar till de som redan har för mycket. Det är Socialdemokraterna mot de Blåbruna.

Inget är nytt inom politiken. Möjligen försöker partierna likna varandra för att stjäla varandras väljare. Partiernas ideologier skiftar dock inte, och de kan förklara alla omröstningar i riksdag, region och kommun. Möjligen förvirrar enstaka populistiska utspel.

Kampen står som alltid mellan anställda och kapital. Rött mot numera blåbrunt, då SD gaddat ihop sig med moderater, kristdemokrater och liberaler.

Här förklaras valet:

►Det är valet mellan Socialdemokraternas gemensamma lösningar i välfärden, eller de blåbrunas idé om att var och en ska klara sig själv och kunna utförsäkras från sjukförsäkringen.

Annons

Annons

►Det är valet mellan Socialdemokraternas gemensamma välfärd för alla, eller de blåbrunas stöd till kapitalets näringsliv att tjäna pengar på vår välfärd med privatiseringar.

►Det är valet mellan trygga anställningar och krav på bättre arbetsmiljö, eller blåbrunas sämre anställningstrygghet, a-kassa och oschysst konkurrens med dumpade löner.

Lyssna inte på dimridåer om elpriser eller kärnkraft. Visst är det åt helvete för höga priser på el. Men det beror främst på krig och övriga Europas ryska gasberoende. Sverige exporterar mest el i Europa. Problemet är marknaden som just de blåa annars alltid anger som lösningar på problem.

Men marknadslösningar och privatiseringar är en katastrof. Inget har blivit bättre av att privatisera apotek, bilbesiktning eller hemtjänst. Tvärtom. Bara dyrare och med sämre tillgänglighet när privata aktörer ska knycka russin ur kakan.

Elen är dessutom ännu dyrare i övriga Europa när tillgång och efterfrågan får sätta elpriser som gör det 15 gånger dyrare att bo 100 meter fel om en påhittad linje för elområde.

Hela Europa är förbannade på dessa marknadslösningar. Det kommer tvinga fram lösningar.

Men till dess kan vi lösa våra egna problem tillsammans. Det gör vi genom att ge Socialdemokraterna tillräckligt med röster för att göra riktiga politiska reformer. Utan stök från marknadskramare.

Annons

Rösta för mer jämlikhet, rättvisa och solidaritet!

Patrik Bossen, LO-facken Ovanåker

Ann-Sofie Johansson, ordförande LO-facken i Bollnäs

Lennart Berglund, ordförande LO-facken i Ljusdal

Johnny Wiklund, LO-facken i Söderhamn

Patrik Bossen, ordförande LO-facken Ovanåker.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan