Annons

Annons

Annons

Insändare
Ångervecka i söndagens val

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Visste du att det finns ”ångervecka” i söndagens val till riksdag, region och kommun? På valdagen kan du ångra eller precisera din röst i alla tre val.

Rekordmånga har förtidsröstat och kan göra det fram till valdagen 11 september. Om du har förtidsröstat – vilket cirka 17 procent hade gjort 6 september – går det att ångra rösten i söndagens riksdags-, region- och kommunval. Det går också att precisera sin röst om man förtidsröstat med valsedel utan personnamn eller om man inte kryssat för någon person på valsedeln.

Annons

Annons

Den som vill ångra eller precisera sin röst kan göra det på valdagen. Det går att använda sin ”ångervecka” i alla tre valen eller i ett eller två av dem. Men det kan bara ske i den egna vallokalen. Lokalen står på röstkortet och på val.se.

Det går att ändra sig om man förtidsröstat.

Bild: Therese Nilsson

När du röstar i din vallokal, räcker det med att du har med id-handling. Röstkort behövs inte.

Du undrar kanske vad som händer med valhemligheten?

Lugn, den är väl skyddad. Röst i vallokalen gäller alltid. Vallokalsrösterna räknas först, alltså före förtidsrösterna. Om man röstat i vallokal, kasserar valförrättarna röstsedlarna från förtidsröstning, som kommer i ytterkuvert.

Du som inte gjort valsöndagen till en högtidsdag för demokratin, kan alltså fortfarande göra det. Du kan också ”ångerrösta”, vare sig du ångrar din förhandsröst och väljer ett nytt parti eller nyttjar din demokratiska rätt att kryssa för den kandidat du vill se vald.

Jörgen Bengtson (C)

Kandidat i valet till Region Gävleborg och Hudiksvalls kommun

-------------

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan