Annons

Annons

Annons

Insändare
Nej, vi behöver inte mer kärnkraft!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Allt sedan start har kärnkraft varit nödvändig för kärnvapenmakter och deras kärnvapenindustri och så är det fortfarande. I Frankrike flaggar man för nya satsningar trots stora problem och höga elpriser med sin kärnkraft. I England garanterar man höga fasta elpriser till nya kärnkraftsprojekt. Ryssland subventionerar Rosatoms med statliga pensionspengar. Iran, som flödar i olja, vill ha sin egen kärnindustri.

Vi behöver ny elproduktion för klimatomställningen, men inte dyr kärnkraft som tar lång tid att bygga. Vind och sol, tillsammans med vattenkraft, kan producera mer el än vad Sverige behöver.

Vi behöver mer planerbar elproduktion, ropar kärnkraftspolitikerna och hoppas att ingen skall ifrågasätta ett så tydligt begrepp. Men vad är planerbar elproduktion? Kärnkraften har redan i år haft ett tiotal oplanerade driftstörningar, senast i Ringhals med ett tre månaders produktionsstopp. Med stigande temperaturer kommer planerbarheten att minska ytterligare. Sommaren 2018 stängdes Ringhals 2 i tre dygn på grund av för varmt havsvatten. Samma problem har kärnkraften i Frankrike denna sommar.

Annons

Annons

Kärnkraftverket Forsmark i Uppland.

Bild: TT

Det vi behöver är reglerbar elproduktion som kan balansera vind och solenergins variationer och användarnas varierande behov. Kärnkraftverk är byggda för att gå med full effekt konstant och är därför direkt olämpliga. De bästa alternativen för ny reglerbar elproduktion är kraftvärmeverk som kan styra sin produktion mellan el och värme beroende på behov.

Förutom reglerbar elproduktion finns det stora möjligheter att balansera tillgång och efterfrågan med energilagring. Rena batteriparker, elbilar och vätgaslager är alla nu möjliga tekniker. Att styra efterfråga är ytterligare ett sätt att balansera tillgången och efterfrågan. Många företag kan vid behov minska sin elförbrukning. Med timbaserade avtal lönar det sig för elkunder att styra sin konsumtion till tider när det är elöverskott. Att köra diskmaskinen, tvättmaskinen och ladda elbilen nattetid när det finns gott om el är ett enkelt sätt att bidra till balansen.

I stället för att fabulera om ny kärnkraft bör våra politiker koncentrera sig på att reglera den ”fria” elmarknaden så att vi som konsumenter får planerbara elräkningar.

Kärnvapenindustrin behöver kärnkraft. Sverige bör verka för en kärnvapenfri värld och på sikt avskaffa sin kärnkraft helt!

Annons

Måna Wibron, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall och kontaktperson för Kvinnor för fred, Sundsvall

Ulf Gustafsson, vice ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall

Annons

Runa Forsman, sekreterare, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall

Ulrika Hådén, kassör, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall och kontaktperson för Kvinnor för fred, Sundsvall

Birgitta Krona, styrelseledamot, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall

Linnea Henriksson, revisor, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall

Berth Henriksson, valberedare, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall

Hjördis Johansson, valberedare, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall och kontaktperson Kvinnor för fred, Sundsvall

Gertie Gajner, medlem i Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall och medlem i Kvinnor för fred, Sundsvall

Annagreta Östling, medlem i Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall

Eva Goes, medlem i Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Härnösand

Ylva Steen, medlem i Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Härnösand

Lise-Lotte Öhlén, medlem i Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Arbrå

Lo Högberg, ordförande Nämforsens Kvinnominne

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan