Annons

Annons

Annons

Bergvik

Läsartext
IFK Bergvik bjöd in till 100-årsfest

Så kunde då äntligen IFK Bergvik genomföra sin 100-årsfest, 20 augusti, två år försenat på grund av pandemin.

Detta är en läsartext.

Jubileumsgästerna bjöds på fantastisk god buffé från Lizas och en till dagen specialkomponerad jubileumstårta. För underhållningen stod dom alltid pålitliga Östen Eriksson och Jens Kristensen samt lottförsäljaren ”Hjördis”.

Östen och Jens. Foto: Ulrika Wiklund

Därutöver gavs en återblick på vad som har skett under dom gångna 100 åren.

Vilket visade sig vara en hel del, här är ett axplock utav historien;

Till den första festen i mitten på augusti 1920 beslöt man att bygga en tillfällig dansbana som sedan skulle rivas. Men någon rivning blev inte av, däremot blev den till en tvist mellan IFK och pastorn i församlingen. Styrelsen försökte medla mellan pastorn och andra moraliskt indignerade personer men fick ge upp och dansbanan revs och styrelsen ställde sina platser till förfogande. En händelse som förekom till och med i huvudstadspressen.

Annons

Annons

Viss skillnad när den helt ideellt byggda dansbanan brinner upp i en anlagd brand 1993 och dessutom tre år senare upprepas detta, denna gång var det dock ingen anlagd brand. Här kan vi glädjas åt att kyrkan, på initiativ av Ann-Louice Åkerlund, skänkte kollekten till IFK för återuppbygnad av dansbanan.

Jubileumsgäster. Foto: Ulrika Wiklund

Så man kan konstatera att det har hänt en del under årens lopp.

1927-1928 bestod fotbollens A-lag av 5 brödrapar, den ende spelaren som inte hade någon bror kallade man för halvbror för han spelade halv.

40-talet kom att domineras av Olle Wiklund, och den största meriten var Vasaloppssegern 1942 därutöver flera pallplatser samt landslagsuppdrag.

Om Olle dominerade 40-talet så kom hans lillebror Helge Wiklund att dominera 50-talet, fast då i sporten orientering.

Helge tog hem SM 1953 och var med i det lag som 1949 vann SM i budkavel, förutom Helge ingick Gunnar Jonsson och Carl-Erik Jonsson. 1949 vann Carl-Erik NM vilket Helge följde upp 1952.

Helge och Carl-Erik fick även springa i den blå/gula landlagsdressen ett flertal gånger. Säkerligen fick man sy upp några nya dräkter till Helge som debuterade i landslaget 1946 och sprang sitt sista lopp 1963, alltså 18 år i landslagsdressen.

Bandyframgångar, 55-56 spelade man i div II, vilket var det bästa året för IFK. Man förlorade en endaste match och det finaluppgörelsen mot Broberg inför 1600 personer på Faxevallen,

Annons

Broberg vann med 2-0 och IFK slutade på 3:dje plats efter Broberg och Sandslån.

Pojklaget vann DM 59-60 och juniorerna följde upp bravaden 61-62.

Annons

Fotbollsmässigt har IFK vunnit DM en gång, 1972 mot ABK, dessutom varit i final ytterligare tre gånger. Samma år startar man upp damfotbollen med Margareta Bergqvist i spetsen.

Deras största framgång kom 78 med DM seger och serieseger i div II med uppflyttning till Damallsvenskan div I.

I början av 80-talet började man bygga en ny skidstadion med Staffan Dunderberg i spetsen, och 1982 började man att anordna SM-möbler cup. En ungdomstävling som växte till drygt 600 åkare som mest.

Kvällens hjältar i köket Malin Lundgren, Linda Hedqvist, Therese Westin och Emma Edh. Foto: Ulrika Wiklund

85 fick så IFK äran att arrangera USM med över 700 åkare i åldern 15 – 16 år, tyvärr var det mycket kallt i Bergvik den här helgen varför stafetterna ströks på söndagen.

87 fick IFK äran att arrangera Tele Cupen där hela den svenska eliten deltog, med bland annat en färsk totalsegrare i World Cup Torgny Mogren. Men segern här tog Tomas Oljan Eriksson från Domnarvet och Karin Lamberg-Skoog Mora.

Mellandagarna 1990 fick IFK förtroendet att arrangera ett VM-test för herrar och damer, tyvärr var skidstadion mer som en bandyplan så man var tvungen att flytta hela tävlingen upp till Harsa.

Kommunstyrelsens ordförande John-Erik Jansson hyllar 100-åringen. Foto: Ulrika Wiklund

Annons

Segrare den här gången var Lars Håland Lidingö och den numer Segerstabon Billan Östlund.

1987 startade IFK, Bergviks Marknaden som var en viktig tradition för både knallar och besökare i mer än 30 år.

Avslutningsvis måste vi naturligtvis lyfta fram den störste IFK fostrade idrottsman, även om han nu i representerade IFK under senioråldern, det är förstås Anders Södergren.

Anders har Deltagit i 3 OS, 8 VM, han har 3 WC segrar varar två segrar i Holmenkollens femmil 15 SM guld 8 SM guld stafett 4 Brons.

Men vi får inte glömma att Anders tvillingbror Per debuterade i världscupen först av bröderna, tyvärr fick Per ge upp sin karriär på grund av stora ryggproblem.

Anders Strömberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan