Annons

Annons

Annons

Trönö

Läsartext
Grillfest med nationalsånger

Detta är en läsartext.

Det blev en mysig och välbesökt trivselkväll i Trönö nya kyrka häromkvällen. Först sjöng Luda Maksimova Ukrainas nationalsång A Capella och direkt därefter sjöng besökarna den svenska nationalsången.

Det bor två flyktingfamiljer från Ukraina, sedan några månader i Trönö. Det stortrivs och vill gärna engagera sig i bygdens olika aktiviteter.

De hade själva tagit initiativet att ordna en trivselkväll med grillfest tillsammans med svenska kyrkan. Luda Maksimova som varit aktiv sångare i olika körer hemma i Ukraina ville sjunga sitt hemlands nationalsång. Och det gjorde hon på ett mycket perfekt sätt. Den vackra texten översattes också till svenska.

Annons

Annons

Garik Arytynyan, grillade för brinnande livet. Han hade gjort en grillmeny på ukrainsk vis, som uppskattades mycket.

Jenny Eriksson, som härstammar från Alfta, sjöng fyra vackra sånger, bland annat Hälsingevind. Hon ackompanjerades av organisten Ewa Monikander.

Det sjöngs också allsång och besökarna deltog för glatta livet. Prästen Lise-Lott Widholm, läste bland annat en vacker och aktuell dikt skriven av ärkebiskopen Antje Jackelen. Hon höll också en kort andakt och det sjöngs en psalm.

Efteråt var det en härlig grillfest på ukrainsk vis i atriet. Matexperten Garik Arytynyan grillade för brinnande livet och de femtio besökare var mycket förtjusta i hans smakfulla grillspett. Vita, fru till Garik, och Hajk, maka till Luda, hjälpte till med serveringen och 9-åriga Ivanna Moskal som går i Trönö skola, fungerade nästan som tolk. Hon har lärt sig mycket bra svenska på kort tid.

Luda Maksimova sjöng den ukrainska nationalsången mycket vackert.

Besökarna stannade länge i atriet och samtalade med varandra. De var också intresserade av Ukraina och många frågade om kriget och den svåra situationen i landet. En del ville också hjälpte till med att exempelvis sticka varma strumpor åt soldaterna inför vintern.

En riklig kollekt till kyrkans internationella arbete togs upp.

Jan-Eric Berger

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan