Annons

Annons

Annons

Trönö

Läsartext
Glatt i Trönö – inte ens fisken var sur

Detta är en läsartext.

Börje med Färilakvinns

Annons

Varje höst, med undantag för pandemiåren, har Trönöpensionärerna i SPF samlats för att äta surströmming och planen för i år var att återuppta den trevliga traditionen. Men inget varar som bekant för evigt. Trots tidigt löfte om strömming från vår butik stod vi ändå inför faktum att någon suring kunde vi inte räkna med i år. Efter huvudbry i styrelsen togs beslut om att, med bistånd av vår rutinerade köksmästare Britt Byström, satsa på färsk strömming i stället för på den sura varianten.

Annons

Annons

Nöjda matgäster, Jan Frid, Hans och Margareta Persson och Inger Mörtsjö.

Den största anledningen till träffen är ju ändå att äta tillsammans under trevliga former. Drygt 40 medlemmar samlades för att äta strömming som Britt stekt och lagt in, samt sill, ägg, potatis och en passande sallad därtill. Strömmingen var alltså inte sur och inte heller underhållaren Börje Ring som gärna tar chansen att återvända till Trönö där han är född och uppväxt och därför hade många gamla bekanta bland publiken. Bland andra spelkompisen Lennart Persson. De två spelade ofta tillsammans från 12-årsåldern då de cyklade långa sträckor med varsitt tungt dragspel till uppdragen, ofta på IOGT-lokalen i Skensta, Norrala.

Lennart Persson och Börje Ring i samspråk om gamla minnen från tiden när de spelade tillsammans.

Börje hade för dagen sällskap med fyra sjungande kvinnor och de kallar sig "Färilakvinns med Börje", som spelat tillsammans i sex år. Välkända melodier som även lockade till allsång. På traditionellt Börjevis varvades sång och musik med historier, den ena fräckare än den andra, men ändå på ett lite oförargligt sätt som belönas med skratt och applåder. Dessutom framförde han några limerickar av Åke Frid från Trönö, som tyvärr inte själv var på plats och kunde lyssna på till exempel denna:

Annons

Annons

En plåtslagare från Arbrå, en rar gammal farbro

han ramla ner från ett tak och skadade en sak.

Så numera kallas han Barbro.

Mätta, nöjda och belåtna gick sedan alla med ett leende på läpparna hem till sig, vissa också med en lotterivinst.

Birgit Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan