Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Varifrån kommer missnöjet?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nog höjer man ögonbrynen i vår omvärld när man erfar att det nationalistiska missnöjespartiet SD blivit vårt näst största riksdagsparti. Kanske känner man lite skadeglädje över att välfärdslandet nu verkar krackelera.

Nog finns det problem runt om i vårt annars välfungerande land. i Vissa städer skjuts det och rivaliserande gäng begår grova brott. I de segregerade förorterna till våra större städer upplever man sig svikna av politikerna och har bildat ett islamistiskt parti som ställt upp i valet.

Annons

Annons

I vissa landsändar är man förbannade för att ingen lyssnar på de som bor långt ute i periferin. I byn Linghed i Dalarna smyger en varg alltför nära husknutarna vilket väcker oro. I byn Stöllet i Värmland finns inte längre någon service kvar, så när som på en liten närbutik. Bussen kommer någon gång ibland. Där har många rentav sluta rösta.

Varför går SD så starkt framåt? frågar sig Bengt Bengtsson.

Bild: Scanpix

Svårare blir då att förstå att det högerpopulistiska partiet SD har ökat även i den välmående kommun där jag själv bor. Här går bussen en gång i halvtimmen, det finns ett flertal matbutiker och andra butiker, två apotek och tre hälsocentraler. Det vimlar av små och stora företag. Vi har världens bästa bandylag, och välfungerande skolor. Dessutom har vi skogen full med lingon i vår närhet och sjöar att fiska i.

Kan det vara så att ibland stirrar man sig blind på små problem så att man glömmer allt som är bra. Det är något som psykologerna får förklara.

En sak är jag dock övertygad om, nämligen att de som tror att populisthögern kommer att få ordning på allt som är fel, kommer att bli besvikna. Motsättningarna i samhället kommer bara att bli större, och därmed misstron mot det politiska systemet.

Bengt Bengtsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan