Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Insändare
Märkliga kommentarer från MP och C efter folkomröstningen om vindkraften

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att vindkraftsförespråkarna är riktigt duktiga på att tyda precis allt till sin fördel känner vi till. Även när det uppenbarligen går dem emot.

Joann Ling, Miljöpartiet, tycker inte, att Nej-sidan fick någon klar majoritet av rösterna. 55 procent röstade Nej till vindkraftverk vid Storgrundet och 35 procent röstade Ja. För vindkraftverk på kommunens territorialvatten röstade 52 procent Nej och 37 procent röstade Ja. Det är en klar övervikt för Nej-sidan med 20 respektive 15 procentenheter.

För alla, med undantag för vindkraftfanatikerna, visar dessa röstsiffror, att en klar majoritet av Söderhamnsborna är emot all etablering av vindkraftverk både vid Storgrundet och på Söderhamns territorialvatten. Varför vill vindkraftfanatikerna inte acceptera denna sanning och medge det?

Annons

Även om folkomröstningen ”bara” är rådgivande, så bör kommunen självklart följa valresultatet, skriver insändarskribenten.

Bild: Therese Nilsson

Annons

Joann Ling säger också, att folk inte har förstått, vad de har sagt. Det vill säga hon använder sig av Miljöpartiets numera arroganta och mästrande retorik, för att nedvärdera folks omdömen.

Magnus Svensson, Centerpartiet, tycker, att det är svårt att uttala sig om resultatet i folkomröstningen. Han säger bland annat ”Vad innebär det att 10-11 procent kryssar i att de avstår? Vad innebär avstår, tycker man att politiken ska bestämma?” Om han inte har förstått, vad utfallet av folkomröstningen innebär, så ska jag förklara det för honom. En klar majoritet av Söderhamnsborna är emot all etablering av vindkraftverk både vid Storgrundet och på Söderhamns territorialvatten. De, som har att kryssat i ”Avstår”, har inte tagit ställning i sakfrågan och ingenting annat. Svårare än så är det inte.

När man läser Centerpartiets och Miljöpartiets uttalanden efter folkomröstningen, så får man uppfattningen, att de inte kommer att bry sig om folkviljan, när beslut om vindkraftverken ska fattas. Förmodligen har Miljöpartiet och Centerpartiet bara haft för avsikt att följa resultatet i folkomröstningen, om det hade blivit en majoritet för vindkraftverk i Söderhamns skärgård.

Avslutningsvis måste frågan ställas: Varför har kommunen valt att genomföra en folkomröstning om vindkraftverken, om man inte har för avsikt att följa kommunmedborgarnas vilja? Även om folkomröstningen ”bara” är rådgivande, så bör kommunen självklart följa valresultatet. I annat fall har kommunen slösat bort både pengar och tid i onödan. För att inte nämna deras förtroendekapital. Det är nu upp till de förtroendevalda i Söderhamns kommun att visa, om de bryr sig om folkviljan i kommunen eller inte samt ytterst deras inställning till demokrati.

Scientiae fundamento

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan