Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Linnéa, 32, gick från frisör till ingenjör: ”Krävs nyfikenhet”

Hon flyttade från Söderhamn till Gävle och blev frisör.

Nu jobbar 32-åriga Linnéa Nilsson som driftschef på Sandviken Energi.

– Det krävs nyfikenhet och en vilja att förnya och förbättra, säger hon.

Text

Efter grundskolan i Söderhamn pluggade Linnéa Nilsson till frisör på Polhemsskolan i Gävle och fick sedan jobb i en frisersalong. Men efter tre år började hon omvärdera sitt yrkesval.

– Jag ska se till att det finns bränsle, att pannorna fungerar som de ska, att vi genomför besiktningar och följer alla lagar, säger Linnéa Nilsson.

Bild: Erik Wikström

– Jag tänkte att det behövdes mer talang för att fortsätta som frisör och att jag nog var mer teoretiskt lagd. I bakhuvudet hade jag också haft en tanke på att plugga vidare, säger hon.

Samtidigt hade nya regler gjort det krångligt att gå vidare i frisörkarriären och ta gesällbrev. Linnéa Nilsson sa upp sig från salongen och började läsa naturtekniskt basår vid Högskolan i Gävle.

Annons

– Jag har alltid haft lätt för att plugga. I grundskolan tyckte jag att fysik var det roligaste ämnet och under basåret blev matte också roligt när jag var motiverad och la mer tid på det, säger hon.

Annons

Som driftschef på Sandviken Energi har Linnéa Nilsson personalansvar för sju anställda. Driftsoperatör Anders Nordkvist är en av dem.

Bild: Erik Wikström

Tanken var att fortsätta läsa på högskolan med inriktning mot ekonomi. Men en informationskväll med regionala företag ändrade på hennes planer.

– Jag tyckte att energibranschen lät spännande. Det kändes häftigt att få vara med och jobba med lösningar för framtiden, som vind- och solkraft, säger hon.

Året var 2012 och sedan dess har klimatförändringar och omställningen till fossilfritt satt ännu mer fokus på energifrågan. Det har i sin tur ökat branschens sug efter kompetent arbetskraft.

Linnéa Nilssons kontor på Smassens väg i Sandviken ligger vägg i vägg med produktionsanläggningen.

Bild: Erik Wikström

Redan i början av programmet som skulle göra Linnéa Nilsson till energisystemingenjör blev hon ihopkopplad med ett av de företag som Högskolan i Gävle samarbetar med.

– Det fanns konsultföretag som Greencon och Afry att välja bland, men jag tyckte att kraftvärme var spännande och ville jobba mer praktiskt och nära driften, säger hon.

Den fyraåriga så kallade co-op-utbildningen innehöll sammanlagt ett års praktik utspritt på fyra perioder. Redan under den andra terminen gjorde hon sina första tio veckor på Sandviken Energi.

Kraftvärmeverkets 92 meter höga skorstenar är tydliga landmärken i Björksätra.

Bild: Erik Wikström

Annons

Annons

– Det kändes kreativt att få jobba med innovation och att utveckla saker. Under praktiken jobbade jag till exempel med energibesparing vilket ledde fram till att vi minskade elanvändningen genom att byta ut en fjärrvärmepump, säger Linnéa Nilsson.

Efter flera sommarjobb plus ett examensjobb på Sandviken Energi var det dit hon sökte sig efter utbildningen. Och företaget hade direkt ett jobb att erbjuda.

– Det fanns en vakant tjänst som planeringsingenjör som de väntat med att tillsätta i nästan ett år. Jag började 2017 och fick bland annat jobba med miljötillstånd och utsläppsrätter, säger hon.

Direkt efter co-op-utbildningen med sammanlagt ett års praktik fick Linnéa Nilsson jobb på Sandviken Energi.

Bild: Erik Wikström

Sedan 1,5 år tillbaks är hon driftschef med personalansvar för sju operatörer och tekniker.

– Jag ska se till att det finns bränsle, att pannorna fungerar som de ska, att vi genomför besiktningar och följer alla lagar.

Vilka egenskaper krävs för att passa?

– Nyfikenhet och en vilja att förnya och förbättra processer. På senare tid har omvärldsläget gjort att det dykt upp nya problem som man måste hitta lösningar på. Kriget och de höga energipriserna har lett till brist på biobränslen till pannorna, så vi har vänt oss till privata skogsägare för att köpa stamved. När allt rullar på som det ska kan man ägna sig mer åt långsiktiga projekt, säger Linnéa Nilsson.

– Kriget och de höga energipriserna har lett till brist på biobränslen till pannorna, så vi har vänt oss till privata skogsägare för att köpa stamved, säger Linnéa Nilsson, driftschef på Sandviken Energi.

Bild: Erik Wikström

Annons

Linnéa Nilsson började som planeringsingenjör på Sandviken Energi. Sedan 1,5 år tillbaks är hon driftschef.

Bild: Erik Wikström

Annons

Fakta

Torvpannorna ska skrotas

Sandviken Energi producerar värme i tre olika anläggningar: På Smassens väg i Björksätra, i Järbo och i Storvik.

Pannorna i Björksätra som byggdes 1983 är gjorda för torv.

Eftersom torv klassas som ett fossilt bränsle har pannorna delvis modifierats och sedan våren 2021 matas de endast med biobränsle.

I Sandviken har bolaget 2500 fjärrvärmekunder varav 2000 är villaägare.

I somras påbörjades dragningen av en 22 kilometer lång fjärrvärmeledning från Gävle till Sandviken.

När ledningen kopplas till Sandviken Energis fjärrvärmenät vid årsskiftet 2024-2025 ska torvpannorna i Björksätra skrotas.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan