AnnonsEnergi- och klimatrådgivningen

Varje kWh räknas – så klarar du dig bättre när elen blir dyrare

Många oroar sig för de höga elpriserna och dessutom har det varnats för eventuell elbrist i vinter. Vi behöver alla hjälpas åt att spara på elen, så därför bjuder Region Gävleborg in till ett kostnadsfritt webbinarium tisdag den 8 november klockan 18.30. Där kan du som bor i Gävleborg få handfasta råd om hur du klarar dig bättre när elen blir dyrare och du får också möjlighet att ställa frågor till medarbetare på energi- och klimatrådgivningen.

Stina Modig, energi- och klimatrådgivare i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun.

Här kan du läsa mer om webbinariet i Gävleborg och anmäla dig
Varje svensk kommun
har energi- och klimatrådgivare. I Ljusdals kommun möts man av Annika Karlsson, och i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun är det Stina Modig som svarar på invånarnas frågor om hur man kan minska sin energiförbrukning och därmed också sina kostnader.

– Vi är inte lika drabbade än som andra delar av landet, men delar av vår region ligger i ett annat elprisområde, och de har haft det lite tuffare, säger Annika Karlsson.

– Majoriteten av frågorna som kommer in till mig handlar fortfarande om solceller, men efter sommarsemestern har det kommit fler frågor om vad man kan göra för att spara energi och man berättar att priserna på pellets och ved har gått upp, säger Stina Modig.

Vi ska försöka plana ut kurvan

Region Gävleborg arbetar nu med informationskampanjen "Varje kWh räknas", som vill visa invånarna att genom att alla gör sitt bästa för att energieffektivisera och minska sin energianvändning så kan vi göra skillnad.

Stina Modig lägger till:
– Och som ett plus i kanten får man också lite mer pengar i plånboken.

Både Stina Modig och Annika Karlsson påpekar att man inte bara ska tänka på hur mycket energi man använder, utan också när man använder den.

– Vi ska försöka plana ut kurvan. På morgonen när alla vaknar och ska upp och duscha, och timmarna på eftermiddagen när man kommer hem från jobbet så blir det effekttoppar. Det är bättre om man kan sprida ut sin el- och energianvändning under dagen och styra bort den från ungefär klockan 7–9 på morgonen och 16–18 på eftermiddagen, säger Stina Modig.

Anmäl dig till webbinariumet här

Annika Karlsson, energi- och klimatrådgivare i Ljusdals kommun.

– Vi vill med webbinariet få människor att känna både att man kan göra något, och att man ska göra det, säger Annika Karlsson.

Stina Modig fyller i:
– Precis. Varje kilowattimme räknas, alla kan göra något, litet som stort.

Under webbinariet får du tips om vad du kan göra nu direkt, men även vad du kan göra mer långsiktigt. Kan du inte närvara så är du alltid välkommen att kontakta din kommuns energi- och klimatrådgivare.

Här kan du läsa mer om webbinariet och anmäla dig

Illustration: Husguiden/Energimyndigheten

Fakta

Tips för att minska din energianvändning:

• Se om du kan sänka inomhustemperaturen någon grad.
• Försök använda mindre varmvatten: ta kortare duschar, byt till effektivare kranar och duschmunstycke.
• Stäng helst av apparater när du inte använder dem, byt till LED-lampor och släck lamporna när du inte är i rummet. Undvik att använda gamla ljusslingor som inte har LED-lampor nu i jul.
• Behåll värmen inne! Byt ut slitna tätningslister runt fönster och dörrar för att minska drag.
• Tänk efter vad du använder elen till, finns det något du kan välja bort i dessa tider, som till exempel bastu?

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Söderhamns-Kurirens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Till toppen av sidan