Annons

Annons

Annons

Järvsö

Läsartext
Mozarts Requiem – en magisk konsert

Detta är en läsartext.

Söndagens konsert, Mozarts Requiem, under ledning av Arvid Svenungsson var fyllig, kraftfull, engagerad och extremt musikalisk. Det var vad Järvsö kyrkokör och Järvsö vokalensemble tillsammans med orkester och ypperliga solister bjöd de drygt 500 personerna som förväntansfullt slagit sig ner i Järvsö kyrka.

Detta mycket kända verk, som Mozart själv sorgligt nog inte fick fullborda, har framförts av många korister, solister och musiker genom två århundranden men jag törs påstå att just denna version av Mozarts Requiem var något utöver de vanliga. Hög klass på körsångare, solister och musiker fick Mozarts toner att både smälta, vibrera och glittra likt änglamusik. Och för en Mozartconnaisseur kunde man höra att Svenungsson tillåtit sig att, i sann Mozartanda, vara lekfull. Vissa takter med legato förvandlade Svenungsson till kraftfull staccato och flera stycken avslutades helt utan ritardando. Tolkningar som jag tror att Mozart skulle ha gillat.

Annons

Annons

Järvsö kyrkokör, Järvsö vokalensemble, orkester och solister framförde, i söndags, Mozarts Requiem i Järvsö kyrka, under ledning av Arvid Svenungsson. Foto: Gunnar Hall

Järvsö kyrkokör och Järvsö vokalensemble har sedan terminstart övat intensivt på detta krävande verk. Det är också första gången som körerna gör ett så stort verk tillsammans. Att vara korist under Arvids ledning är inspirerande och svettigt. Inga toner lämnas därhän förrän maestro är nöjd med klang, intonation, tempo och frasering.

Detta lyckades Arvid med genom att låta körerna repetera i princip hela verket helt a cappella. Det gav oss korister möjlighet att bli extra lyhörda att lyssna in varandra och sträva mot att bli en enda röst, vilket är den primära hemligheten bakom varje välsjungande kör.

Arvids val att repetera in Mozarts Requiem a cappella underlättade också enormt när vi endast några timmar före konsert för första gången tränade ihop oss med orkester och solister.

Ljusdals kommun ska vara stolt över den musikaliska kompetens som finns runt om i bygden. Människor som brinner för sång, musik och annan kultur ska inte tas för givna. Arvid Svenungsson brinnande engagemang och kompetens kräver lika engagerade medmusikanter för att skapa magi som i söndagens konsert.

Och varje vuxengeneration behöver föra sitt musikaliska arv vidare till våra ungdomar. Det gör man enklast och mest solidariskt via musikundervisning i våra grundskolor och gymnasium. Tänk på det alla politiker som i svåra ekonomiska tider väljer att primärt dränera det viktigaste vi har för själslig utveckling och psykiskt välmående.

Annons

Tack alla medmusiker, Arvid och den fina publiken som gav oss sådan fantastisk respons. Sällan har jag hört så många lovord från gammal som ung, bybor och utomsocknes. Söndagens konsert gav oss alla i Järvsö kyrka gåshud. Det är en stor glädje att få och ha förmågan att dela sin musikaliska gåva med andra. Och till dig som missade konserten kommer den, inom kort, att finnas tillgänglig på Järvsö kyrkas Facebook.

Céline Estassy

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan