Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Insändare
Dumpa inte utredningen om social dumpning!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vår uppmaning till den högerkonservativa regeringen: Dumpa inte utredningen om social dumpning!

I dagarna kunde vi läsa om missnöjet när regeringen och Sverigedemokraterna nu dumpar utredningen: Motverka social dumpning. Även regeringsföreträdarnas lokala partikamrater ser allvaret i beslutet. Ett större statligt ansvar behövs för ökad ekonomisk jämlikhet mellan kommunerna. Människors förutsättningar ska inte avgöras på var i landet man bor. Alla kommuner måste ta ett gemensamt ansvar för jämlikhet och regeringen borde understödja detta.

Social dumpning har blivit ett allt större problem i Söderhamn. Social dumpning innebär att kommuner får personer med försörjningsstöd att flytta till annan kommun utan att personen själv har uttryckt en tydlig vilja att flytta. Det finns flera exempel där oseriösa fastighetsägare köper upp undermåliga fastigheter för att sedan erbjuda hyreskontrakt till personer från andra kommuner. Inte sällan är det rika välbärgade kommuner som uppmanar socioekonomiskt utsatta invånare att flytta till mindre ort med löfte om bättre möjligheter att skapa ett gott liv. En cynisk människosyn.

Annons

Annons

"Det är ett ansvarslöst fenomen som bidrar till att skapa klyftor i vårt land", skriver insändarskribenterna.

Bild: Felicia Andersson

Statskontorets rapport visar att social dumpning förekommer allt oftare och ofta handlar det om barnfamiljer som övertalas att flytta till en ny kommun. Det är ett ansvarslöst fenomen som bidrar till att skapa klyftor i vårt land. Kommuner med hög arbetslöshet och en hårt ansträngd ekonomi ska inte behöva överta ansvar för samhällets stöd från andra välbärgade kommuner.

Söderhamn har varit särskilt drabbade av social dumpning eftersom det i vissa områden har funnits lägenheter som stått tomma som oseriösa aktörer kunnat profitera på. Dit har andra kommuner hänvisat sina invånare och det har lett till ökad känsla av otrygghet.

Med syfte att vända på varje sten för att bryta segregationen tillsatte den socialdemokratiska regeringen en utredning för att motverka social dumpning. Uppdraget var att: Undersöka och beskriva hur social dumpning går till, främja långsiktig samverkan och erfarenhetsutbyte samt föreslå åtgärder och lagförändringar.

Att Sverigedemokraterna och regeringen nu väljer att lägga ner utredningen ett år i förtid är dåligt. För Gävleborg och Söderhamn som redan är hårt drabbat av ojämlika strukturer och social dumpning är beskedet extra allvarligt. Vi uppmanar regeringen att lyssna på kommunpolitiker runt om i landet, oavsett partifärg, och backa på sitt beslut att skrota utredningen om social dumpning.

Sanna Backeskog (S), riksdagsledamot från Gävleborg

Magnus Flyckt (S), kommunalråd i opposition, Söderhamn

Alexandra Gard (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Söderhamns kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan