Vi firar inte denna dag utan ser dagen som en möjlighet att reflektera över det förtryck som kvinnor får utstå dagligen. Vi ser bland annat enorma skillnader i lön, arbetstid och pension.
Att det skiljer i lön mellan könen vet vi sedan tidigare. Fortfarande skiljer det 3 700 kronor i snitt per månad. Trots att kvinnor i allt större grad har högre utbildning på den svenska arbetsmarknaden. En orsak till orättvisan är att bara fyra av tio kvinnor inom LO-kollektivet har heltidsanställningar.
Dessutom är kvinnor hemma med sjuka barn mer, även om det är kvinnan som tjänar mer än mannen i förhållandet. Konsekvensen är en direkt ekonomisk smäll. Senare går pension förlorad.

Det är fortsatt skillnader mellan män och kvinnors löner.
Bild: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons
Vi ser orättvisorna överallt i samhället. Vi ser att en kvinna inom ett arbetaryrke inte ens tjänar hälften av vad en manlig tjänsteman tjänar. I LO:s maktrapport om faktiska löner kan utläsas att det går 78 månadslöner på en topp-vd:s lön, kontra en butikssäljare. Eller 76 löner om du är undersköterska. Faktiskt hela 91 löner om du är barnskötare. Varför är det alltid typiska kvinnoyrken som har lägst löner?
Samma löjligt högt avlönade chefer tar samtidigt rent av fientliga beslut mot kvinnor. Senast såg vi ungefär 1 500 anställda på HM få sin arbetstid nedhyvlad. Mestadels kvinnor som gett HM sina yrkesliv för att nu se sina anställningar förvandlas till ett ”erbjudande” om fem timmar i veckan.
Detta tvingar kvinnliga arbetare att ställa upp på extraarbete så fort deras telefon plingar om ett möjligt skift, utöver de fem garanterade timmarna i veckan. Ett hån mot den kvinnliga arbetarklassen. Galet. Hyvlandet av arbetstid är något facket arbetat hårt mot.
Vi ser fler problem vi vill komma tillrätta med. Vi kräver:
• Lika möjligheter till heltidsarbete och trygga anställningsformer.
• En jämställd föräldraförsäkring.
• En ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.
• Stoppa hyvlingen av arbetstid.
Kvinnor och mäns jämlika och jämställda villkor i arbetslivet är en grundbult för facket. Lika lön för lika arbete gäller oavsett kön, hudfärg eller sexualitet. Detta borde vara norm sedan länge. Vi fortsätter att arbeta med det. Vi vill ha din hjälp i det arbetet. Vare sig du blir medlem i facket och driver frågor med oss. Eller om du tar en fika med en vd på HM.
Mikael Andersson, ordförande LO-facken i Norra Hälsingland Nordanstig/Hudiksvall
Ann-Sofie Johansson, ordförande LO-facken i Bollnäs
Patrik Bossen, ordförande LO-facken i Ovanåker
Lennart Berglund, ordförande LO-facken i Ljusdal
Johnny Wiklund, LO-facken i Söderhamn