Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Läsartext
SPF i Trönö ser framåt

Detta är en läsartext.

Drygt 30-talet medlemmar hälsades välkomna av ordföranden Mats Andersson till SPF-seniorernas månadsmöte i Trönö och fick sedan ta del av information av Julia och Angelica från Swedbank. Det visade sig att ungefär hälften av de närvarande pensionärerna använder sig av bankernas digitala tjänster. För övriga går det bra att boka tid på sin bank för ett personligt besök för hjälp med att hantera de digitala verktyg som finns i nyare telefoner. I dessa tider när tjuvar och bedragare inte längre rånar banker utan i stället lurar pensionärer finns all anledning att se upp.

Gamla och unga i samspråk vid kaffebordet.

Annons

Efter många bra tips för att tackla lurendrejerimaffian var det dags för Jessica, Emelie och Olivia från Fastighetsbyrån att informera om läget på den lokala fastighetsmarknaden, som ser annorlunda ut än i storstadsområdena. I Hälsingland fick husförsäljningar på landsbygden under coronan ett uppsving som fortfarande håller i sig och gör att fastighetsmarknaden här är god. De kan förbereda med husvärdering inför framtida försäljningar och även bevaka när lämpliga lägenhetsalternativ dyker upp. Lägenheter i Trönö efter en husförsäljning är en bristvara och nybyggnation av ett boende lämpligt för äldre på orten vore en framtidssatsning. Där greppade Marianne Söderberg mikrofonen och gav en rapport från Kommunala pensionärsrådet (KPR), som också hade boendefrågan på tapeten inför framtiden när antalet äldre ökar. Kanske rent av ett äldreboende i Trönö i stället för i centralorten? Frågan är motiverad nu när Forsgården begränsas till ett boende för dementa. Vi lever i en orolig omvärld där inget längre kan tas för givet.

Annons

Julia och Angelica från Swedbank informerar om sånt som kan vara bra att veta för äldre.

För att fundera över vilken krisberedskap vi behöver i Trönö hade TEF kallat alla bygdens föreningsordföranden, även väg- och jaktföreningar till en träff för att kartlägga behov för att klara vardagslivet vid ex längre strömavbrott. I den gruppen kommer vi från SPF särskilt att bevaka äldres situation i Trönö. Har Söderhamns kommun någon krisplan för pensionärer med beviljade insatser? Den frågan tar Marianne Söderberg med till nästa KPR. För akuta situationer även i det korta perspektivet har föreningen nu fått sin hjärtstartare som finnas med på alla föreningens sammankomster framöver. På nästa styrelsemöte kommer ledamöterna att utbildas i handhavandet, vilket sedan också erbjuds fler intresserade. Efter ett faktaspäckat möte med frågor, funderingar och fika, väntade sedan bingobrickorna.

Birgit Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan