Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
V: Bevara folkhögskolans filial i Söderhamn!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi bor i ett län med låg utbildningsnivå. Att då göra som den nya majoriteten i Region Gävleborg vill, lägga ner utbildningsplatser, är förödande. M, SD, KD och SVG vill stänga Bollnäs folkhögskolas filial i Söderhamn och det drabbar därmed Söderhamns kommun och dess invånare. Konsekvenserna av en nedläggning blir omfattande, både socialt och ekonomiskt. Det nya regionstyret vill hänvisa deltagarna till Bollnäs folkhögskola och funderar på att hitta en digital lösning för övriga. Det finns en stor risk att fler avstår från att studera då närheten till en folkhögskola försvinner.

Annons

Annons

Vänsterpartiet vill att Bollnäs folkhögskolas filial i Söderhamn ska finnas kvar.

Bild: Nina Lindström

Folkhögskolans frihet i pedagogiken, där läraren och deltagarna tillsammans styr över dagen, passar många som av olika anledningar saknar en gymnasieutbildning. Detta kan aldrig ersättas av digitala lösningar. Deltagarna ges möjlighet att studera i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar. Folkhögskolan gör det möjligt för människor att växa och att bättre se sitt sammanhang. Det ger också en möjlighet till vidare studier eller till ett arbete.

Vi vill öka kompetensen i vårt län, få fler till studier och arbete. Det rimmar då dåligt med att lägga ner en studiemöjlighet! Människors möjlighet att skapa sig ett bättre liv får inte ses som en utgift utan det är en investering, både för individen och på samhället i stort.

Vänsterpartiet Gävleborg kräver att Bollnäs folkhögskolas filial ska fortsätta sin verksamhet på plats i Söderhamns kommun!

Vänsterpartiet Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan