Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Läsartext
Årsmöte för Prostataföreningen med vårdinformation

Prostataföreningen Gävleborg höll sitt årsmöte 15 mars i Söderhamn med ett 25-tal medlemmar.

Detta är en läsartext.

Ordförande Lars Börje Hellberg hälsade välkommen och mötet inleddes med att vi mötte Andreas Norinder, kirurg Gävle sjukhus, över länk. Han inledde med att berätta att Gävle sjukhus har gjort biopsiprov "transperinealt" för att undvika blodförgiftning, vilket är risk vid vanlig biopsitagning.

Den nya operationsroboten på Gävle sjukhus kommer bland annat att användas vid prostatacanceroperationer.

Bild: Björn Hanerus

Annons

Annons

Region Gävleborg har köpt in en operatonsrobot som skall användas bland annat till prostatacanceroperationer. I början kommer det att ske med stöd av erfarna robotoperatörer från annan region, senare skall de egna kirurgerna göra operationerna själva. Organiserad prostatacancertestning låter vänta sig i Gävleborg på grund av några juridiska frågor men att det implementeras under hösten 2023. OPT kan rädda uppemot 1 000–1 500 liv och bara i Gävleborg 40–60.

Bengt Sundström från föreningen har lett en grupp som tagit fram en idé om hur föreningen skall få fler män att ta PS- prov i tid, 55/60. För sent inkommen i vården kan behandlingen eventuellt inte bli botande. Den nya strategin är att vi söker upp kvinnliga organisationer, som med god kunskap från oss kan på verka sin livskamrat att i tid gå och ta ett PSA-prov. Samtidigt har de koll på oss män.

En kort paus med både kaffe och god macka, följdes av årsmöte där Lars Börje Hellberg valdes till mötesordföranden. Efter sedvanliga godkännande av den gedigna verksamhetsberättelsen och den ekonomiska berättelsen fick 2023 års styrelsen följande medlemmar: Lars Börje Hellberg, ordförande, Hans Joelsson, sekreterare, Hans Erik Hansson, vice ordförande, Maj Liss Wannqvist Johansson, kassör, övriga Leif Svedlund, Christer Hallbygård och Berit Kock, ersättare Bo Diseborn och Anders Persson. Adjungerade till specialjobb Lennart Smith och Bengt Sundström.

Annons

Som avslutning överräckte Lars Börje Hellberg några minnesgåvor och ett presentkort till Bengt Sundström som efter15 år har avsagt sig medverkan i styrelsen. Lars Börje tycker att det blir ett stort tomrum efter Bengt med den erfarenhet som han besitter, men vi kommer att ha kvar honom i föreningen som adjungerad. Ordförande tackade för visat intresse och avslutade mötet.

Lars Börje Hellberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan