Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Vårens faror för din fyrbenta vän

Våren är inte bara efterlängtad och underbar. Den innebär också faror för våra fyrbenta vänner, till exempel svaga isar, nyvakna huggormar, samt fästingar.

När den efterlängtade värmen återkommer brukar också något mindre efterlängtat komma tillbaka. För många, inte minst hundägare, är ormar ett orosmoment.

– Som hundägare är våren ofta en fantastisk tid, temperaturen är lagom för de flesta hundar och med ljuset tenderar både hundägare och hund att bli piggare. Det är samtidigt viktigt att ha uppsikt och vara medveten om farorna som lurar under vår och även sommar. Förutom problem med huggormar och fästingar så finns det risker med svaga isar, och hunden kan dessutom drabbas av pollenallergi, säger Linnéa Kjellén, hundens försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

Hundar är nyfikna och det är framför allt i samband med att hunden nosar på huggormen som den riskerar att bli biten. Ett huggormsbett ska tas på allvar.

Annons

Huggorm ...

Bild: Arkivbild

Annons

Varje år behöver flera hundra djur veterinärvård efter ormbett.

Det är bett i tassen som är farligast för både hund och katt, något som i värsta fall kan leda till dödlig utgång. När hunden eller katten går på benet gör musklernas sammandragningar att giftet sprids. Därför är det viktigt att bära djuret efter ett ormbett och uppsöka veterinär så snabbt som möjligt.

– Blir hunden biten brukar det utvecklas en svullnad vid bettstället och en kraftig svullnad innebär att det är akut. Om hunden blir biten är det viktigt att hålla den stilla på vägen till veterinären för att förhindra att giftet sprider sig vidare till andra organ, säger Linnéa Kjellén.

I de lindrigaste fallen av ormbett inträffar bara en svullnad vid bettet, men i de medelsvåra fallen kan skador på kroppens organ uppstå. Graden av skada handlar helt enkelt om hur mycket gift som injiceras.

... och fästing.

Ofta klarar sig katter bättre än hundar, men även katter behöver ofta veterinärvård vid ett ormbett.

Ett annat ovälkommet vårtecken är fästingarna. De blir aktiva vid fem plusgrader och håller främst till i buskage eller gräs. Fästingarna kan i värsta fall bära på borrelia, anaplasmos eller TBE, smittor som drabbar både människor och djur.

Annons

Annons

– Gör en grundlig kontroll efter varje promenad och ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Om du upptäcker en fästning och märker att hunden drabbas av feber, trötthet, stelhet eller magproblem, bör du kontakta en veterinär, säger Linnéa Kjellén.

Arkivbild, hundar på promenad

Bild: Niklas Gustavsson

Linnéa Kjellén vill också slå ett slag för att man som hundägare ska vara uppmärksam på svaga isar. Skulle din hund ta sig ut på isen och råka hamna i vattnet är det viktigt att snabbt torka den torr så att den inte blir nedkyld. Om du inte har någon handduk med dig kan du använda något av dina klädesplagg.

Fakta

Om din hund eller katt blir ormbiten:

Bär djuret hem eller till bilen för att minska risken för spridning av ormgiftet
Håll djuret i stillhet
Sök snarast veterinär för rådgivning och behandling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan