Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Läsartext
Gamla skolfoton på biblioteket

Detta är en läsartext.

Gamla skolfoton har en hel del att berätta både för dem som var med och senare tiders betraktare, ättlingar rent av. I Trönö HBF:s fotocirkel har vi under senaste året sammanställt en utställning med skolfoton från de 5 skolor som fanns före höstterminen 1957 i Trönö. Utställningen har visats i Trönö kyrka och finns nu att se på Söderhamns bibliotek. Intresset väcktes i samband med Matts Dahlkwists avhandling om Trönös skolor mellan åren 1928 och 1972 , enhetsskolans väg mot en likvärdig skola för alla elever. En utveckling som också innebar skolskjutsar och skolmat. Matts bor i Uppsala, men har rötter djupt i Trönömyllan.

Ida Danielsson och Hanna Sjödin från medarrangören SV kollar in utställningen.

Annons

Annons

Skolfoton från slutet av 1800-talet till slutet av 1960-talet har också valts ut till föreningens medlemsalmanacka för 2023. Överraskande många har letats fram i våra egna samlingar och hos gamla elever. Särskilt värdefulla är foton med namn på eleverna, att få ett ansikte på de skolbarn som levde för mera än 100 år sedan. Förhoppningsvis kanske någon besökare kan komplettera med ytterligare namn att notera vid bildtexten.

En klass på Långbro skola 1940 med läraren Emelie Öhrbom.

En av de första skoldagarna på höstterminen 1935 fotograferade magistern sina elever vid Grubbe skola.

Varje foto berättar något om sin tid, olika klädstilar, huvudbonader och annat. På vissa foton är alla snyggt klädda, både pojkar och flickor har något på huvudet, eller att alla är barhuvade. Modetrender styrde hårt även för 100 år sedan. Klassfoton som tagits spontant utan vetskap innan, skiljer ut sig genom att eleverna då är vardagsklädda utan rosetter eller spetskragar.

Pärmarna med skolfoton att titta i, liksom Matts Dahlkwists avhandling.

Annons

Miljön kan också berätta en del. Den gamla kyrkan var en populär bakgrund till elever från Långbroskolan, och visar på vissa foton att klockstapeln håller på att förfalla liksom bogårdsmurens trätäckning. Hur de gamla skolbyggnaderna såg ut framgår också på vissa. Antalet skolfoton blev fler än vi kunnat hoppas på och alla var inte möjligt att visa upp på skärmarna. Lösningen blev att vissa finns i pärmar att bläddra i för utställningsbesökarna.

Annons

Totalt har vi fått ihop ca 150 foton från Trönös 5 skolor mellan Grubbe och Långbro, som byggdes när befolkningen var dubbelt mot nu. I takt med att elevunderlaget sjönk under 1930-talet började den svåra planeringen med att minska antalet skolor, för en mera jämlik undervisning. Resonemanget känns igen. Från höstterminen 1957 ersattes de små byskolorna med en nybyggd i Glamsta för alla elever från Trönö och från övre Norrala. Matts välskrivna avhandling om en intressant epok i landsbygdens skolhistoria finns på Söderhamns bibliotek. Kika på den också.

Birgit Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan