AnnonsSvenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne

Söderhamn-Sandarne församling anordnar vigsel och dop på drop in: "Ett enklare sätt att fira sin kärlek"

Traditionella dop och vigslar innebär ofta en hel del förberedelser, men det finns alternativ som kräver mindre planering. På pingstafton kan vem som helst döpa eller gifta sig i Ulrika Eleonora kyrka - helt på drop in.

På pingstafton anordnas vigsel och drop på drop in i Ulrika Eleonora kyrka.

Bild: Johannes Frandsen/Ikon

– Vi vill erbjuda en festlig och stämningsfull stund för de som inte vill eller kan planera en stor tillställning med jättemånga gäster. Man kanske har gått i giftastankar ett tag, eller varit nyfiken på att döpa sitt barn eller att själv bli döpt utan att det blivit av, och då kan det här vara ett perfekt tillfälle att komma till skott.

Läs mer om drop-in dop på pingstafton här.

Maria Idänge, kyrkoherde i Söderhamn-Sandarne församling.

Bild: Edward Vallingstam

Maria Idänge, kyrkoherde i Söderhamn-Sandarne församling, har i år ett särskilt skäl att se fram emot pingstafton. Då anordnar församlingen för första gången vigsel och dop på drop in, där vem som helst är välkommen utan någon typ av föranmälan.

– Det enda man behöver tänka på är att ha med sig en giltig legitimation, och vill man gifta sig krävs att en av makarna är medlem i Svenska kyrkan och att man gjort en hindersprövning via Skatteverket. Eftersom det ibland kan vara långa väntetider på att få sin hindersprövning utfärdad är det bra om man ansöker i god tid, så att det inte blir en stressfaktor när datumet börjar närma sig. Även den som inte är folkbokförd i Sverige kan gå på drop in, men då bör man ha kontaktat prästen i förväg, förklarar Maria.

Läs mer om drop-in vigsel på pingstafton här.

Innan man gifter sig på drop in-vigsel ska man komma ihåg att göra en hindersprövning via Skatteverket.

Bild: Magnus Aronson/Ikon

När man anländer till drop in tas man emot och välkomnas av en kyrkvärd i väntan på sin tur.

– I den försommarsmyckade kyrkan finns dopklänningar och brudkrona att låna för den som vill, men det går lika bra att bära sina egna kläder om man föredrar det. Vår kyrkomusiker finns på plats för att spela de klassiska psalmerna, och vi har även en solist och musiker som kan framföra dina favoriter från en repertoar av fina kärlekssånger. Själva dopet eller vigseln tar ungefär 25 minuter, och efteråt kan man fotograferas i den blomsterprydda rosenbågen och njuta av cider och bakelse, berättar Maria.

Läs mer om Söderhamn-Sandarne församling och vad som är aktuellt här.

Brudkrona och dopklänningar finns att låna för den som vill.

Bild: Edward Vallingstam

Fördelen med att komma på drop in, menar Maria, är att kyrkan redan tagit hand om alla förberedelser som annars förknippas med ett dop eller vigsel.

– Allting är redan ordnat på förhand, så det är ett lite enklare sätt att fira sin kärlek på. Man slipper ta itu med alla måsten och bestyr, samtidigt som stunden i kyrkan kan bli minst lika speciell och högtidlig. Det ska bli så roligt och spännande att välkomna alla dop- och giftaslystna till kyrkan för en dag fylld av glädje, värme och kärlek.

Fakta

Drop in-dop och -vigsel

Var: Ulrika Eleonora kyrka
När: Lördag 27 maj, 11-14
Att gå på drop in är helt gratis, och alla som döps eller gifter sig får ett dopbevis respektive vigselbevis. Den som döps får även ett hänge i silver i form av en dopdroppe, samt en inbjudan till dopfest.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Söderhamns-Kurirens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Till toppen av sidan