Annons

Annons

Annons

Norrala

Läsartext
Populär biskop invigde pilgrimscentret

Det blev en ordentlig folkfest i lördags när det nya pilgrimscentret i Norrala-Trönö församling invigdes.

Detta är en läsartext.

Mycket folk hade samlats på tunet till prästgården i Norrala när biskop Karin från Uppsala invigde centret genom att såga av en pilgrimsstav.

Besökarna applåderande och tyckte att biskopen hade bra sångteknik.

Biskop Karin invigde det fina pilgrimscentret i Norrala-Trönö församling med att att såga av en pinne. Sångtekniken var perfekt.

Biskop Karin som härstammar från Värmland tryckte att Norrala- och Trönöbygden påminner mycket om norra Värmland. Det är en mycket vacker bygd, tyckte hon.

Pilgrimscentret i Norrala-Trönö församling har blivit populärt och under sommaren kommer flera arrangemang att anordnas där.

Det blir marknad den 3 juni i samband med helige Stensfinns dag. Då kommer det att finnas lokalproducerade hantverk och produkter.

Annons

Annons

Det vara mycket folk på tunet vid Norrala prästgård när pilgrimscentret invigdes.

Norralaborna Mats Persson och Lennart Svensson kommer den 15 juni att bjuda på ett samtal om Himlaprinsens historia och den 28 juni kommer norralasonen Roger Bergström, professor boende i Uppsala, att berätta om helige Staffan och hans Stupa. Dessutom blir det en konstutställning, föredrag om av Sven Hillerrt, Alfta, och Pilgrims Walk för Future Hela Jorden, – en vandring för klimatet och den biologiska mångfalden.

Det är diakoniassistenten Sandra Dewerud som tagit initiativet till pilgrimscentret. De anställda och de förtroendevalda inom Norrala-Trönö församling nappade direkt på initiativet. Nu har man ett mycket fint pilgrimscentret med åtta övernattningsbäddar klara och en trevlig samlingslokal. Förra helgen målande de förtroendevalda pilgrimscentret utomhus.

Kyrkoherden i Söderhamn, Maria Idänge, fanns naturligtvis på plats och passade på att samtala med biskop Karin.

– Det här kommer att bli ett lyft för bygden, tror kyrkoherden Liselott Wikholm. Många förfrågningar har redan kommit. Besökarna vill pilgrimsvandra, sedan besöka Trönö gamla kyrka, Söderblomsgården och Trönö nya kyrka. De vill gärna höra berättelsen om ärkebiskop Nathan Söderbloms liv och gärning samt om pappan, den så kallade barfotaprästen Jonas Söderblom, som var kyrkoherde i Norrala och ligger begravd på Norrala kyrkogård.

Annons

Annons

Olle Persson, ordförande kyrkorådet, var stolt och glad över att det blev en mycket lyckad invigning.

Vid invigningen i lördags vara det också pilgrimsmässa där biskopen officierande. Anders Wimark medverkade med passande trumpetmusik och kyrkomusiker Ewa Monikander spelade både på den stora kyrkorgeln och flygen.

Ett 50-tal personer med biskop Karin i spetsen gick sedan en pilgrimsvandring från Norrala kyrka till Smedjan i Kungsgården. Där tittade man bland annat på smedjan och det smide som man tillverkar där. Några fick prova på tekniken.

Det serverades också grillunch där innan man vände åter för en pilgrimsvandring till Norrala kyrka.

Jan-Eric Berger

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan