Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Hur ser planen för Baldersnäs ut, Stenvard?

Jan Lahenkorva (S) replikerar på insändaren Den politiska ledningen arbetar för en vård av högre kvalitet, av Patrik Stenvard (M).

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Läs även: Den politiska ledningen arbetar för en vård av högre kvalitet

Patrik Stenvard (M) har besvarat mitt debattinlägg gällande Ljusne och Baldersnäs hälsocentral. Tyvärr blir nog inte Bollnäsborna klokare av beskeden. Eller snarare bristen på besked gällande Baldersnäs.

Vi socialdemokrater är det parti som drivit öppnandet av Ljusne hälsocentral. Den som är intresserad av vilka som yrkat på vad gällande hälsocentralen kan läsa protokollen från hälso- och sjukvårdsnämnden. Där framgår med att mina yrkanden gällande återöppnande av Ljusne HC röstades ner. Av Moderaterna. Upprepade gånger.

Annons

Men politik handlar om här, nu och framtiden. I stället för att lämna besked till oroliga Bollnäsbor väljer Stenvard att ägna sig åt valrörelseretorik. Sådant öppnar ingen hälsocentral. För det krävs hårt arbete och ett stort mått av politiskt hantverkskunnande. Den kompetensen saknas.

Annons

Fakta är att samstyret SD, M, KD och Sjukvårdspartiet beslutat att ta fram en plan för återöppnande av Baldersnäs. Det utlovades att planen skulle vara klar under april, med löfte om att Baldersnäs ska öppna den 1 september. Planen blev inte klar trots löfte och till hälsovalsutskottets möte den i maj har man begärt anstånd med motiveringen ”Verksamheten fortsätter att rekrytera och avropa personal till Baldersnäs Din hälsocentral, men konstaterar att tillgången är bekymmersamt låg. Konsekvenserna av en beordrad flytt av personal i den omfattning att bemanningen vid Baldersnäs Din hälsocentral kan säkras har förstås setts över, men har inte fullt ut analyserats för en långsiktigt hållbar lösning”. Man vill också processa möjliga alternativ med hälso- och sjukvårdsnämnden. Det är vad jag och övriga kan läsa i handlingarna till hälsovalsutskottets sammanträden den 16 maj. Vad innebär att processa möjliga alternativ? Är ett möjligt alternativ en stängning av Baldersnäs?

Jan Lahenkorva (S).

Bild: Christian Massana

Som det ser ut i dag är det svårt att öppna den 1 september så som utlovats av Patrik Stenvard (M), Jennie Forsblom (KD, Anna Sundberg (SD) och Henrik Olofsson, Sjukvårdspartiet. Men 1 september är nu vad ni lovat och det löftet ska ni inte få svika i tysthet och utan granskning.

Hur ser då planen ut? Om detta lämnar Stenvard inga besked. Varför?

Jan Lahenkorva (S), andre vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan