Annons

Annons

Annons

Trönö

Läsartext
Bussarna – en framtidsfråga

Detta är en läsartext.

Med nyutslagna björkar i kyrkbacken samlades SPF-seniorerna i Trönö för vårens sista möte på Församlingshemmet innan sommarens begivenheter tar vid. Ordförande Mats hade förhinder och ersattes av vicen, som hälsade Barbro Sahlin och övriga 35 medlemmar välkomna. Efter rapporter sen sist var det dags för dagens huvudämne – bussturernas drastiska neddragning nordväst om skolan. En bussgrupp av engagerade bybor med Barbro Sahlin i spetsen, har efter smärre framgångar i starten, nu i två och ett halvt år stångats mot ointresserade beslutsfattare utan att komma ur fläcken.

Barbro Sahlin med bussgruppens skriftliga dokumentation.

Annons

Hon berättade om turerna genom åren, med de felaktiga befolkningssiffror som använts, då SCB:s 287 personer står mot verklighetens drygt 800. Nu har bussgruppen med råg i ryggen vässat klorna och tar krafttag mot byråkratin. Med alla partiers visioner om att hela samhället ska leva, även landsbygden, är det nu dags att visa det praktiskt också. Att bussarna ska gå – för alla. I Trönös norra del, ovanför affären, där cirka 60 barn och ungdomar mellan 0 och 19 år bor, finns 4 turer/vardag under skolterminerna, sommartid inga alls, vilket gör det svårt för både ungdomar och pensionärer att ha intressen och att delta i samhällslivet. Bussgruppen har nu lämnat ett genomarbetat E-förslag till Söderhamns kommun med tydliga alternativ för busstrafik på landsbygden som Barbro läste upp och som går att rösta på digitalt. För hjälp i röstningsförfarandet går det att ringa kommunens kundtjänst.

Annons

Carina och Stig fick välförtjänta applåder.

Till Regionen har ett medborgarförslag med samma inriktning lämnats in. Eftersatt vägunderhåll i övre Trönö behöver också åtgärdas för busschaufförernas arbetsmiljö. Men för att nå framgång behöver vi Trönöbor visa att vi drar vårt strå till stacken och åker buss, även mellan Glamsta och Söderhamn, för att bidra till ett mera hållbart samhälle, vilket också diskuterades på mötet. För att uppmuntra bussåkandet lottades ett Reskassekort ut bland de närvarande. Den glada vinnaren hade redan planerat en resa så kortet kom väl till pass. Många frågor och funderingar ventilerades och Barbro visade att hon är väl insatt i problematiken.

Annons

Många mötte upp för info om bussturerna i Trönö, även en på fyra ben ville vara med.

Efter kaffe, goda mackor och samtal vid borden bjöd Carina Hedblom och maken Stig Eriksson på några medryckande låtar med sång och svängigt gitarrkomp. Kommande vecka sker utbildning i HLR för de som anmält sig för att hantera föreningens hjärtstartare, som är med vid alla våra sammankomster. Som vanligt avslutades med bingo för dem som inte genast ville ut i vårsolen.

Birgit Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan