Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Fakta i vargfrågan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vid räkningen 2021/22 fanns cirka 460 vargar i Sverige, alltså inte 800 som populistiska politiker felaktigt påstår. Under årets licensjakt skulle hela revir skjutas bort och antalet individer som länsstyrelsen beviljat licensjakt på var 75. Endast 57 av dessa sköts av det enkla skälet att ett flertal individer i åtta av dessa revir var spårlöst försvunna redan innan licensjaktens början i bland annat Tinäsetreviret och Lobergsreviret som berör oss i Gävleborg.

Annons

Forskare hävdar att vargstammen i Sverige behöver bestå av minst 300 individer för att uppnå gynnsam bevarandestatus.

Om det skulle finnas 170 vargar i Sverige skulle stammen bli så inavlad att den dog ut av sig själv, menar insändarskribenten.

Bild: Fredrik Sandberg / SCANPIX

För att uppnå detta krävs att vi får invandrade vargar som tillför nya gener från Finland, problemet är att de ofta skjuts när de passerar renbetesland, därför är stammen i dag inavlad.

Annons

Regeringen med landsbygdsminister Peter Kullgren KD i spetsen, Kjell-Arne Ottosson, KD, med flera, hävdar att 170 individer är tillräckligt, vilket alltså inte stämmer. Det skulle på sikt innebära att stammen blir så inavlad att den dör ut av sig själv.

En annan aspekt på frågan är om jägarna som består av knappa 3 procent av Sveriges befolkning bör ha ensamrätt på beslutsfattandet i vilt-och rovdjursfrågor. Undersökningar visar att acceptansen för rovdjur ökar bland befolkningen och att naturen och ett rikt djurliv får en allt större betydelse för många. Taktiken att skrämma människor för rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet fungerar inte längre. De tillhör den svenska faunan och har sin självklara plats i det ekologiska systemet.

Jägarnas önskan att minimera vargstammen och helst få bort den helt grundar sig endast på löshundsjakten. Jakthundar som släpps i vargrevir blir ibland attackerade vilket är ett helt naturligt beteende då revirhävdande djur försvarar reviret. Det går alldeles utmärkt att jaga med hund i spårlina, jägarna får jobba mer aktivt, hundarna riskerar inte att skadas av rovdjur eller i trafiken.

Annons

Till sist vill landsbygdsminister Peter Kullgren ansöka om att få löshundsjakten godkänd som världskulturarv, vilket får ett löjets skimmer över sig med tanke på vad det innebär.

Ett världskulturarv kan bland annat vara "Ett naturarv där utrotningshotade arter bevaras". Samtidigt gör man alltså sitt bästa för att utrota vargen!

Marie Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan