Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Insändare
Kustnära vindkraft är ett politiskt svek

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Politikerföraktet ökar när man ger tillstånd till kustnära vindkraft och inte följer folkets vilja vid folkomröstningen i Söderhamns kommun. Söderhamns kommuns kommunalråd John-Erik Jansson uttalar sig så positivt över etableringen av en ny vätgasanläggning i Vallvik kopplad till Storgrundet så att man kan ana att i det politiska spelet redan har lovats och förmodligen avtalats för länge sedan.

Annons

ABB ansluter till Lhyfe och Skyborn Renewables när man tänker bygga den nya vätgasanläggningen med Storgrundets stora vindkraftspark som bas för elförsörjningen. Med alla dessa finansiella jättar borde det ju vara fullt möjligt att flytta ut vindkraftparken till de andra områdena som ligger 5–6 mil ut så vi får behålla Jungfrukusten orörd. Kusten är ju Söderhamns kommuns bästa tillgång för turism med mera. I Söderhamns kommuns senaste reklamvideo ser man ju hur fantastisk vår kust är. Allt för att få hit nya inflyttare och företag. Logiken då att sätta upp kustnära vindkraftsparker som kommer att förstöra detta i den orörda miljön är ofattbart! Nu snackar vi om utflyttade istället, det blir ju falsk marknadsföring!

Annons

Nej till kustnära vindkraft, tycker insändarskribenterna.

Bild: TT

De som drabbas av kustnära vindkraft är ju de människor som nyttjar skärgården, olika näringar, fiske, restauranger och bara längs med Söderhamns kommuns kustremsa finns cirka 2 300 fastigheter som drabbas med förstörd livskvalitet och försämrade värden. Konsekvensanalys verkar ju inte finnas på agendan.

Vindkraftsagendan har ju pågått i många år här längs med kusten. När det gäller vätgasetableringen så kan man ju följa WPD Offshore AB, de heter ju Skyborn Renewables numer och är ägt av en investeringsfond från Förenade Arabemiraten vid namn Mubadala. Internationellt så kan man följa dessa exploatörers framfart, det ser ju inte lovande ut precis!

Annons

När det gäller Svea Vind så har de avtalat om försäljning till spanska Iberdrola som i sin tur har Qatar som största ägare.

Vår fundering blir varför skall vi sälja ut vår fina kust till internationella exploatörer som redan i sina villkor har avtal via PPA (Power Purchase Agreement) att sälja vidare vår el för export. Varför? Ofattbart!

Stoppa kustnära vindkraft nu och för kommande generationer.

Hans-Göran Söderqvist

Anders Svensson

Alf Enbom

Stefan Engström

Dennis Westlund

Torbjörn Östrin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan