Sverige befinner sig i ett historiskt svårt ekonomiskt läge. Vi har den högsta inflationen på 30 år och matpriserna har rusat. Det slår stenhårt mot både svenska hushåll och företag. Inflationen gröper också ur finansieringen av välfärden.
Precis det här varnade vi Socialdemokrater för i höstas, när regeringen och SD la en budget där stora skattesänkningar för höginkomsttagare prioriterades framför åtgärder som kunde rusta Sverige inför krisen. Nu har vi facit. Tillväxten spås bli lägst i hela EU, hushållen går på knäna. Sverige blir fattigare.
Välfärden står inför en kostnadskris. 17 av 21 regioner har tvingats budgetera för underskott. Nu kommer nedskärningarna – och de kommer att slå stenhårt mot skolan, vården och omsorgen. Det innebär färre kollegor och sämre arbetsvillkor för alla som sliter i välfärden.
Annons
Annons
I höstbudgeten valde Sverigedemokraterna och regeringen att underfinansiera välfärden.
Vi socialdemokrater ser istället behoven i vården, skolan och omsorgen. I höstens budget satsade vi dubbelt så mycket som regeringen på generella statsbidrag, hela 12 miljarder kronor. Totalt lade vi 20 miljarder kronor på välfärden.

Skribenterna är besvikna på regeringens och SD:s budget.
Bild: Jessica Gow/TT
Vårbudgeten var SD och regeringens chans att göra om och göra rätt. Men de tog den inte. Att i höstbudgeten skära ner miljarder på arbetsmarknad och utbildning och sedan lägga tillbaka en bråkdel av pengarna i vårbudgeten kallar de för en ”satsning”. Möjligen lurar de sig själva, men nedskärningarna är plågsamt tydliga för alla oss andra. Som om detta inte vore nog väljer SD och regeringen även att skrota stödet för att bygga hyresrätter med rimliga hyror. När vi går mot stigande arbetslöshet behöver vi istället en aktiv arbetsmarknadspolitik som ser till att de som blir arbetslösa snabbt kan gå vidare in i utbildning eller till nästa jobb, och vi behöver upprätthålla takten i byggandet.
Sverige har ett mycket bra system för omställning genom det omställningsstudiestöd som arbetsmarknadens parter har kommit överens om. Men när parterna har tagit ansvar och levererat ett mycket bra omställningssystem ska inte staten smita från notan. Socialdemokraterna föreslår därför att anslaget till CSN förstärks med 33 miljoner kronor för att omställningen av arbetskraften inte ska bromsas när vi går in i en lågkonjunktur.
Tyvärr är det vi nu ser en helt kontraproduktiv politik från SD och regeringen. Det är uppenbart att både ledarskap och plan saknas för att ta Sverige genom krisen.
Kristoffer Lindberg, S, riksdagsledamot från Gävleborg
Linnéa Wickman, S, riksdagsledamot från Gävleborg
Magnus Flyckt, S, kommunalråd i opposition i Söderhamn