Annons

Annons

Annons

Insändare
En trygg och säker resa till mors dag

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Resan till att bli mamma startar redan vid graviditeten, därför är det viktigt med en trygg och säker vård från inskrivning vid MVC till det att bebisen föds och den eftervård som följer för den födande kvinnan och barnet. Vi moderater förespråkar en sammanhållen vårdkedja som ger förbättrade möjligheter att förebygga, följa upp och behandla exempelvis förlossningsskador. I Gävleborg kan vi vara stolta över att vi är bäst i Sverige på att undvika allvarliga bristningar, ett arbete som hedrar våra fantastiska medarbetare inom förlossningsvården.

Annons

Annons

Regionråden Patrik Stenvard, Frida Stål och Alexander Hägg vid besök på förlossningen i Hudiksvall.

Bild: Elin Simmesgård

Att ha en sammanhållen vårdkedja ökar även sannolikheten för att fånga upp psykisk ohälsa, en ökad riskfaktor hos blivande och nyblivna föräldrar. Vi besökte i maj förlossningskliniken på Hudiksvalls sjukhus där vi fick insyn i deras arbete för att tidigt fånga upp kvinnor med psykisk ohälsa eller NPF-diagnostik för att kunna samverka med lämpliga instanser inom sjukvården. För vissa är det tillräckligt att barnmorskorna har kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och kan anpassa sitt bemötande efter det, för andra kan det behövas en kontakt inom primärvården eller att vidare åtgärder behövs tas för att säkra mamman och barnets hälsa och välbefinnande.

För att säkra en trygg förlossningsvård behöver vi värna personalen inom förlossningsvården. Pilotprojektet Hållbart arbetsliv 80:20 erbjuder sjuksköterskor och barnmorskor att arbeta 80 procent kliniskt och 20 procent projekttid. Under tiden projektet pågått har man i Hudiksvall märkt av att personalomsättningen minskat, många väljer att stanna kvar – och söka sig till regionen – tack vare projekttiden. Något vi ser positivt på då utmaningen för förlossningsvården i regionen är att behålla och attrahera den värdefulla personalen.

Annons

Vår ambition under den här mandatperioden är att, tillsammans med våra samarbetspartier i majoriteten, fortsätta stärka förlossningsvården i Gävleborg. Länets kvinnor ska känna trygga och säkra i hela förloppet som leder dem till sin allra första mors dag.

Patrik Stenvard (M), regionråd

Alexander Hägg (M), egionråd

Frida Stål (M), regionråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan