Annons

Annons

Annons

Trönö

Läsartext
Grillfest i Trönö med Ukraina-inslag

Det blev en uppskattad trivselkväll med grillning när Norrala-Trönö församling inbjöd till tackkväll i Trönö nya kyrka.

Detta är en läsartext.

Församlingen ville tacka alla som gett penninggåvor och diverse material till Ukriana. Kyrkan var välbesökt när kyrkoherden Liselott Wikholm och kyrkomusiker Ewa Monikander presenterade programmet.

Damkören Mollgan inledde och sjöng fem mycket fina sånger. Kyrkomusiker Ewa Monikander ledde allsången och flera kända sånger sjöngs unisont.

Kören Mollgan bjöd på en fint sommarprogram. Det uppskattades av den stora publiken.

Bild: Jan-Eric Berger

I Trönö bor två familjer flyktingar från Ukraina. De har etablerat sig mycket bra. De arbetar och studerar. En av dem, Ludmila Maksimova, är bland annat körsångerska hemma i Ukraina. Hon bjöd på tre mycket vackra sånger från sitt hemland.

Annons

Ludmila Maksimova, bjöd på mycket vacker sång från sitt hemland.

Bild: Jan-Eric Berger

Annons

Det var också information om de hjälpresor som Norrala-Trönö församling gjort till Ukraina. De har hittills levererat tre ton material och har minst lika mycket i Vågbrokyrkan, som väntar på att få komma iväg.

Efter programmet i kyrkan bjöds alla besökare på grillfest i atriet. Garik Arut grillade på ukrainskt vis. Och det allmänna omdömet var att det smakade mycket förträffligt. Det minglades och många pratade om det svåra läget i Ukraina.

Garik Arut, till höger, grillade för brinnande livet. Det var lång kö till grillen.

Bild: Jan-Eric Berger

Ukrainarna har kämpat hårt för sin frihet. Och de fortsätter att göra det. Garik håller hela tiden direktkontakt med sina vänner i Ukraina och får alltid veta vad som pågår.

Hjälpsändningarnas från Trönö och Norrala kommer att fortsätta och ett par resor är inbokade under den närmaste månaden. Mycket material är insamlat och speciellt sjukvårdsartiklar, underkläder och sovsäckar är till stor hjälp.

Nu behövs också sommarkläder.

Det var mycket folk som stod i kö på att få smaka på de goda grillspetten som Garik bjöd på.

Bild: Jan-Eric Berger

Hjälptransporterna från Söderhamns-området har gått utan problem då församlingen har goda kontakter med ett sjukhus och en diabetesfond i Ukraina. Söderhamnarna har varit mycket givmilda, tycker Garik. Vi har fått hjälp både ekonomiskt, lånat en mindre buss gratis och dessutom fått bensinhjälp. Syföreningarna i flera församlingar och kyrkorna i Söderhamn har varit mycket generösa.

Annons

Annons

Trönö kyrkas atrium är lämpligt för många olika evenemang.

Bild: Jan-Eric Berger

Insamlingen under trivselkvällen, guidning i kyrkan och kollekt vid grillfesten gav ett bra tillskott. Sammanlagt insamlades 6 355 kronor, som går oavkortat till hjälpsändningarna.

Nu pågår planeringen av nästa hjälptransport. Flera kontakter ska tas och bland annat ska färjebiljetter och diverse handlingar upprättas.

– Det är alltid lika spännande och intressant med dessa resor. Jag är så glad att så många vill hjälpa till. Alla i Ukraina behöver hjälp. Läget är otroligt svårt där just nu, säger Garik.

Jan-Eric Berger

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan