Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
KD har tappat kontrollen över underskotten i sjukvården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jennie Forsblom (KD) har tidigare lovat att nedskärningarna i sjukvården inte alls kommer att kännas för vare sig patienterna, deras anhöriga eller personalen. Jag har uttryckt att det är ett riskabelt och okänsligt uttalande. Bättre då att tala klarspråk och tillstå att det väntar tämligen svåra tider. Jag uttalade kritiken när KD meddelat att man avser spara 100 miljoner kronor i sjukvården, av de 700 miljoner kronor som underskottet i själva verket uppskattas till, under 2023.

Nu meddelar regionstyrelsens ordförande Patrik Stenvard (M) något helt annat. Till tidningen Dagens Samhälle säger Stenvard att sjukvården i Region Gävleborg inte är betjänt av ekonomiskt stöd från staten, det behövs inte. Dessutom skulle pengarna bara försvinna i något som Stenvard kallar ”strukturella problem”. Därför föredrar Stenvard att vara passiv och oföretagsam i stället för att sätta press på regeringen (vilket vi socialdemokrater nu krävt flera gånger).

Annons

Annons

Jan Lahenkorva (S), andre vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Bild: Björn Hanerus

Om Stenvards linje har företräde framför Forsbloms linje, står sjukvården i Region Gävleborg inför mycket omfattande besparingar och flera krispaket under mandatperioden. Eftersom Stenvard passivt avvisar att söka ekonomiskt stöd hos regeringen, återstår att göra nedskärningar motsvarande 700 miljoner kronor. Den ekonomiska reserv vi socialdemokrater bidrog till att bygga upp genom åren kan bara köpa tid, förr eller senare kommer åtgärderna att sättas in.

Nu är Jennie Forsblom skyldig att klargöra läget. Först måste utredas om det är nedskärningar motsvarande 100 miljoner kronor som gäller. Eller om det rör sig om sju gånger så stora summor och därmed avsevärt mer ingripande och omfattande nedskärningar, som är moderatlinjen i samarbetet.

För det andra måste Forsblom som hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande ta kontroll över budskapsgivningen. Så här kraftigt skiftande budskap, såväl till innehåll som över tid, är inte förtroendeingivande för vare sig medborgarna eller vårdpersonalen.

För det tredje bör Forsblom skyndsamt korrigera sina tidigare löften till patienterna, deras anhöriga och personalen, att nedskärningarna inte kommer att märkas av. Backa på den oaktsamma försäkran. Det var ett misstag.

För det fjärde uppmanar jag Forsblom att ställa upp bakom Socialdemokraternas förslag, att Region Gävleborg tillsammans med andra regioner vänder sig till regeringen med krav på ekonomiskt stöd. Det är helt nödvändigt att regeringen får klart för sig hur allvarligt läget är.

Jan Lahenkorva (S), andre vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan