Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Insändare
Replik: Det är forskningen och näringsliv som gett mig fakta

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Anders Svensson retar upp sig på en insändare jag skrivit där jag lyfter allt gott som händer i Söderhamn. Framförallt retar han sig på stycket, ”Det står även klart att de kommuner som kommer att kunna leverera elkraft är de kommuner som kommer att vara vinnare på den framtida arbetsmarknaden redan nu och framåt.”

Läs insändaren: Lär er om elsystemet, Magnus Svensson (C)!

Han påtalar även vikten av att lära sig mer. Det intressanta blir då att just den texten han retar sig mest på är ett citat från forskning och näringslivet i nutid. Det är från seminarium med akademin, forskningen och företag som min fakta kommer.

Annons

Utöver det så har även Arena Elkraft i Gävleborg påtalat bristen av tillverkad elkraft i vår region som ett problem för etableringar.

Annons

Så när Anders tycker att man skall gå till skolbänken, så är det precis det jag gjort. Det för att få fakta och oberoende underlag i nutid.

Fortsätter vi titta på forskningen och framtidsstudier av den förväntade elförbrukningen i Sverige så räknar man med en fördubbling fram till 2035 enligt energimyndigheten. Enligt Energiföretagen som är som är en branschorganisation för företag som producerar, distribuerar, säljer och lagrar energi så uttalar de att det behövs en fördubbling av tillverkad energi de kommande 20 åren.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Om man inte gör detta så kommer elpriser för hushåll och företag fortsätta ligga på höga nivåer. Sverige och Söderhamn kommer gå miste om nyetablering av företag och på så sätt även chansen till fler arbetstillfällen.

De flesta av oss som läser dags- och branschmedia kan tydligt se och få till oss att många industrier och företag söker nu med ljus och lykta efter en ort som kan erbjuda tillräcklig elförsörjning. Det finns stora fördelar att anlägga en verksamhet nära en energianläggning, inte minst minskade kostnader för elöverföring och därmed ett lägre pris på el. En kommun som samtidigt välkomnar de nya etableringarna och med varm hand stöttar och erbjuder sig att samarbeta är en ytterligare konkurrensfördel. Om vi visar att Söderhamn vill engagera sig och vara med på tåget, kommer vi också få tillbaka centrala värden för kommunen så som arbetstillfällen och ett rikare näringsliv.

Så tack för tipset att lära sig mer, även om jag i detta fall varit förutseende och studerat och följt forskningens och näringslivets underlag under en längre tid.

Jag kommer naturligtvis fortsätta följa utvecklingen och bilda mig ytterligare med hjälp av opartisk fakta från forskningen.

Magnus Svensson, Gruppledare Centerpartiet i Söderhamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan