Annons

Annons

Annons

Insändare
Inte undra på att politikerföraktet stadigt ökar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Som prenumerant till tidningen Ljusnan har man ju förmånen att kunna läsa artiklar i fler upplagor, och följande artikel läste jag i Gefle Dagblad den 25 maj:

”Expolitikerna som tjänar mer när de slutar”

Man tar sig för pannan och förfäras över hur generöst och rundhänt våra skattemedel hanteras för en viss grupp av medborgare, och naturligtvis ska politiker ha ett ”skyddsnät” som alla andra.

Annons

Men varför göra det annorlunda än för en vanlig arbetare?

Reglerna borde vara helt identiska och söka jobb med A-kassa från dag ett borde gälla precis som för oss alla andra.

Många människor blir otroligt besvikna då man inser hur lite pension man får trots ett långt arbetsliv, många med 40–50 år i tjänst med rejält utslitna kroppar om jobbet har varit fysiskt krävande.

Annons

Om man får vara lite cynisk så undrar man om våra politiker i Rosenbad med god hjälp av matematiker och olika algoritmer försöker göra påsen med pengar så liten som möjligt för den stora massan och det motsatt till sig själva!

Ett eget sparande och kloka val av pensionsförvaltare är ett eget ansvar, men den ”uppskjutna” lönen (läs: pension) måste kunna visa att man jobbat ett långt liv och att den är rimlig, dessutom borde skatten vara minsta möjliga på just grundpension.

Regler för politiker och vanligt folk borde vara lika, anser insändarskribenten.

Bild: Henrik Holmberg / TT

Politikerna i Rosenbad är extremt pressade om våra pensioner och man försöker därför förmå oss medborgare att jobba vidare tills vi är 68–70 och därmed skulle vi få betydligt bättre pension, enkel matematik, javisst…

Men hur var det då med våra politikers egna pensioner?

Ja, det är just det och den frågan vill man inte riktigt belysa och även om reglerna har försämrats (läs: justerats något) så skapar det verkligen ett ”vi och dom” som fortsätter att erodera det lilla förtroende som finns för politiker.

Annons

Att googla ämnet ”politikers pensioner” beskriver en strid ström av konstiga upplägg och ett enormt slöseri av våra skattemedel som gör att man lätt blir ännu argare.

Men en tröst är att vi bara blir äldre och friskare (Fan tro't) och vem vet, vi kanske hinner få njuta av arbetslivets inbetalda skattemedel både 10 och 20 år.

Blåögd skattebetalare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan