Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Jobbig prognos, dyster framtid

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hälso- och sjukvårdsnämnden är på väg mot ett gigantiskt och historiskt stort underskott/budgetavvikelse, det största på 103 år.

Från Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville vi, redan på regionstyrelsens sammanträde, att det skulle redovisas för regionfullmäktiges ledamöter vid det sammanträde vi hade i veckan. Denna enorma avvikelse gentemot de medel de medel hälso- och sjukvårdsnämnden fått för sin verksamhet menade vi var rimligt att redovisa offentligt och transparent.

Det är naturligtvis jobbigt att offentligt behöva stå med skam och nesa när man äntligen efter 103 år nått makten och härligheten och presterar så erbarmligt uselt resultat.

Så, jag ställde en fråga till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande:

Annons

”Hälso- och sjukvårdsnämnden sliter enligt uppgifter i regionens handlingar och i media med ett kraftigt underskott. Min fråga är: Hur ser nämndens ekonomiska resultat ut för året så här långt?”

Annons

Kenneth Nilshem, regionfullmäktigeledamot för Centerpartiet.

Bild: Christian Massana

Hälso- och sjukvårdsnämndens bedömda resultat på minus 700 miljoner kronor för 2023 motsvarar ungefär en krona i skattehöjning. Är det vad som väntar oss?

Ett totalt minusresultat för hela regionen på 1 miljard kronor är runt 1,30-1,40 i skattehöjning. Är det vad som väntar?

Men, ändock, en skattehöjning på 8-9 procent, den högsta på 103 år eller kraftiga nedskärningar, slakt av hälsocentraler exempelvis, kan bli de förödande resultaten av högergängets tillkortakommanden.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jennie Forsblom (KD) säger att ”det finns pengar i systemet”.

Vid regionfullmäktiges sammanträde menade hon att det var resultatutjämningsreserven. Den byggde vi upp under tidigare mandatperiod, med den takt underskotten nu har är den tömd inom ett par år. Då är ladan tom, ”systemet” har inga pengar då.

Tidigare fanns krav på formella delårsredovisningar till fullmäktige två gånger per år, april och augusti, men numera är det inte så. Här har högerstyret tur.

Den första är ersatt av en delårsrapport som inte behöver redovisas inför fullmäktige. Vi, Centerpartiet med flera partier, tyckte att den borde det med tanke på de gigantiska budgetavvikelserna.

Annons

Nu blev det en fråga ändå i regionfullmäktige, för att få det ekonomiska fria fallet belyst, att vara transparent och öppen inför regioninvånarna.

Vi kommer naturligtvis att följa frågan, vid delårsredovisningen per augusti och i bokslut för 2023.

Om inte förr får väljarna döma av i september 2026 hur det gick för högergänget.

Så här kan vi inte ha det.

Kenneth Nilshem, regionfullmäktigeledamot för Centerpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan